Kaseh Diberi

Perbezaan

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

Cuba kalian bayangkan, andai...
Guru sekolah menengah mengajar adik2 sekolah rendah pelajaran 'AddMath'. Apa yang kalian bayangkan? Anak2 yang tercengang atau berlari2 di dalam kelas kerna guru itu 'pelik'. Dapat bayangkan?

Cuba kalain berimaginasi, jika...
Guru sekolah rendah mengajar kawan2 sekolah menengah pelajar Matematik 'darjah satu'. Apa yang sedang kalian berimaginasi? Raut wajah yang membosankan serta memperlekehkan guru yang mengajar di hadapan. Berjaya berimaginasi?


Persoalan. Mengapa hal yang demikian masih berlaku sehari2? Adakah kerna kita tiada medan yang sempurna(jangan dikau persoalkan prihal kesempurnaan, tiada siapa yang sempurna). Mungkin, dikau hanya tahu ber'pot-pet'2. Ketahuilah kita berbeda dari segi permahaman, tapi jangan sesekali kau bezakan antara kita, kerna mulianya kita disisi Allah adalah kerna Iman dan Taqwa.

Kita adalah doktor yang sentiasa dan tidak henti2 merawat pesakit sehari2. Doktor yang sentiasa memikirkan cara yang terbaik untuk merawati pesakit yang langsung mahupun tidak langsung. Kau mahu jadi doktor yang sanggup mengharungi atau doktor yang melarikan diri, hanya tahu selamatkan diri sendiri, baik mati bukan? Matilah kamu jika hidup hanya untuk diri sendiri. Aku kasar, tapi aku mahu tegas sebenarnya. Agar kau dan aku serta kita semua melewati 'silauan' itu. Moga kita tidak kekal dalam 'silauan' itu.

Maaf Zahir sepenuhnya, selingan pada batinnya.