Kaseh Diberi

..SPM berbau emosi....

Sedang ku mengemaskini blog ku, bro.syek berbicara pada ku. "Na'im. Bila mahu menge'post' "berbau emosi"?". Lantas aku tersentak dari kerja2 menaip ku. Di sini gembira sekali ingin ku katakan, sudah lama ku ingin menge'post' bicara seperti itu. Apakan daya masa amat cemburu pada ku. Dikesempatan ini ku cuba untuk meluahkan isi hati ku yang telah lama ku pendam sedalam2 hati kecil ku yang besar jiwanya.

Sebelum Sijil Pelajaran Malaysia,
Fikiran ku sibuk memikirkan prihal yang akan ku agendakan selepaas SPM. Prihal ini sering kali membuat diri kecil ku ini kebingunan, adakah aku akan menduduki SPM? Beberapa aktiviti telah ku rangka secara kasar di kalender telefon bimbit Nokia 2630 ku. Mengiringi Tahfiz ke LCCT, merewang di rumah Jehan, mencari kerja bersama Hasif, berlajar mengenai ilmu bersama pak cik Sa'don dan beberapa aktiviti bebas( bukan kuak lentang ya..). Tidak termasuk perancangan 'tiba2' dari pihak sekolah yang memang berat untuk aku ikuti. Persediaan SPM? Wah!! Mengapa diri ku ini merasakan sungguh jauh dengan perkataan 'berlajar'. "Oh tidak! Na'im cuba hipokrit untuk sebulan SPM. Na'im! Hanya sebulan." Aduh! Berat sungguh diri ini untuk mengulang kaji pelajaran tapi ku gagahkan jua tulang empat kerat ku ini, ku cuba untuk menghayati pengorbanan ibubapa ku, guru2 serta rakan2 yang membina. Lemah jua diri ku ini, aku hanyut di buai fikiran ku...

Semasa Sijil Pelajaran Malaysia,
"Argh! Itu belum, ini belum. Buku apa ini? Tidak pernah ku lihat sebelum ini." Sebilangan tuturan ku semasa berlangsungnya aktivit hipokrit ku. Pesan ibu ku sebagai guru yang veteran kata orang, "Na'im. Malam tidur awal, sekarang masa untuk buat latihan sahaja, jangan disibukan masa mu dengan mengulang kaji pelajaran kerna sekarang adalah masa untuk tenangkan fikiran bukan untuk berlajar." Pesan ibu selaku guru ku jua sering bermain2 difikiran ku. Tapi, apakan daya kerna masa lapang ku tidak ku susun dengan baik, maka dengan itu masa sempit ku sudah tiba dan tika itu diri ku bagai dilanda Taufan Kathrina. Kabut mengulang kaji pelajaran akan tetapi masa tidur ku tetap ku disiplinkan iaitu pukul 11.30 umumnya untuk aku berhenti berlajar dan tidur. Meskipun begitu, terdapat beberapa mata pelajaran yang membuat diri ini untuk terus berjaga malam seperti Matematik Tambahan( bersama2 Akmal ), Bahasa Arab serta beberapa mata pelajaran yang ku kurang pasti kesahihannya. Setiap kali tamat sesuatu mata pelajaran, aku cuba untuk menenangkan diri ku supaya tidak histeriakan diri ku yang tidak histeria.

Selepas Sijil Pelajaran Malaysia,
Tamat( horra!!). Merdeka( ALLAHU AKHBAR!!). Gumbira( hahahaha ). Perasaan yang hilang( ..... ). Kehilangan( jangan tinggalkan daku ). Mengisi kekosongan( isi tempat kosong ). Telah selesai semuanya. Selangkah ku keluar dari dewan, ibu ku tercinta terus menghubungi ku. Perbualan yang memakan masa hampir 10 minit ku bincangkan mengenai perasaan, aktiviti selepas ini serta ibu ku suruh ku jangan banyak berfikir prihal periksa, ibu menyuruh ku gumbira seketika supaya hilang penat di keringat ku. SAYANG IBU! SAYANG AYAH! Kini ku menjadi rakyat merdeka, bebas membuat pilihan, bebas melakukan aktiviti. Seronok tetapi inilah yang menggusarkan diri ku. Moga Allah sentiasa melindungi hamba-NYA yang ingin dilindungi.

Perkara bombastik sepanjang Sijil Pelajaran Malaysia,
Perancangan mantap antara Nafis, Izzat, Kashfi dan Na'im( penukil ), kami telah menjadikan kelas 4 Fudhail sebagai markas kami iaitu dorm dan tempat memerah keringat. Katil yang di terbangkan khas di bahu2 insan terpilih menuju ke kelas 4 Fudhail menjadi tempat kami beristirehat siang dan malam, sehingga kai di halau pihak sekolah( sob..sob..sob). Inilah yang menjadi sumber inspirasi ku untuk terus maju dalam hidup ku, mencari tempat teristimewa untuk memerah keringat, tempat penuh dengan kesunyian dan jenaka kami. Inilah, Dorm Fudhail.

Moga entri berbaur emosi ku ini bisa mengisi kekosongan hari pembaca.

No comments: